17 października uczniowie klas 4 i 5 wybrali się do Bielska Podlaskiego, by wziąć udział w warsztatach kulinarnych „Moro”, organizowanych przez Kulinarne Poddasze. Zajęcia mają na celu wyrabianie zdrowych nawyków żywieniowych, a także odczuwanie przyjemności z przygotowywania posiłków.
Na początku warsztatów uczniowie sprawdzili, co kryje w sobie „racja żywnościowa” i poznali różnorodne czapki wojskowe, które mieli okazję przymierzyć. Następnie wykonali furażerki, które ozdobili według własnego pomysłu. W dalszej kolejności uczniowie rozpoznawali za pomocą zmysłu smaku warzywa i owoce umieszczone w żołnierskich puszkach. Jednocześnie trwała prelekcja na temat walorów zdrowotnych rozpoznawanych produktów. Uczniowie stworzyli także „wystrzałowy deser” z zielonego biszkoptu, bitej śmietany i owoców granatu. Przygotowane desery dzieci zabrały do domu, by delektować się z najbliższymi przy wspólnym stole. Kolejną miłą atrakcją była możliwość własnoręcznego wykonania „pancernych bułeczek” w kształcie czołgu, które później każdy uczestnik mógł skonsumować. W czasie, gdy piekły się bułeczki, uczniowie wykonali pamiątkowe zdjęcia, które można obejrzeć na facebooku Kulinarnego Poddasza. Warsztaty zakończyły się degustacją „pancernych bułeczek”. Każdy uczestnik otrzymał torbę ze swoim deserem oraz innymi gadżetami
Uczniowie przekonali się, że gotowanie może być proste, zabawne i przede wszystkim smaczne.